2021. jún 17.

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt kiadsz egy lakást Airbnb-n

írta: Raymond Józsa
5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt kiadsz egy lakást Airbnb-n

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt kiadsz egy lakást Airbnb-n


Ha gyakran mész vakációra, akkor érdemes ezekre a rövid időkre kiadni otthonodat. Erre tökéletes lehetőséget nyújt az Airbnb. Hogy segítsek eldönteni, miként és hogyan tedd mindezt, itt van pár fontos kérdés, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz.


1. Hány napra tervezed bérbe adni az ingatlant?
Sok körzetben korlátozva van a napok száma egy évben, így a tulajdonosok csak nagyon rövid időszakokra adhatják ki lakásukat. Néhány helyen pl. 120 nap engedélyezett egy évben, más városokban viszont lecsökkentették a limitet 90 napra.


2. Van bármi egyéb korlátozás ott, ahol élsz?
A helyiekkel folytatott peres eljárások és visszalépések arra ösztönözték az egyes városokat, hogy lépjenek fel a házmegosztással szemben, ezért alapvető hogy tudd, milyen szabályozások vannak a te körletedben!


3. Engedélyezett nálad a rövid távú kiadás?
A városokhoz hasonlóan a háztulajdonosok szövetségei, lakásszövetségek és társtulajdonosok más szabályokat alkalmazhatnak a rövid távú bérleti díjak szabályozásában. Egyeseknek egyáltalán nincs erre szabálya, mások viszont tiltják a bérbeadást, ezért mindenképp vedd fel a kapcsolatot a háztulajdonosi szövetséggel, hogy tisztában legyél vele, hogy mik a korlátozások, amiket be kell tartanod!


4. Mennyi erőfeszítést kell belefektetni?
Annak függvényében, hogy merre élsz, szembe kell szállnod a többi rövid távú kiadóval. A legtöbb Airbnb csak az alapvető dolgokat biztosítja, mint pl. a szappan, sampon és persze az ingyen Wifi. Te viszont biztosíthatsz olyan extra dolgokat is, amitől kiugró leszel a listán. Például töltsd fel a hűtőt helyi (hagyományos) ételekkel; borokkal; sörökkel, vagy csak ajánlj a vendégeknek kirándulási/pihenési tippeket a közelben!


5. Melyik a legjobb szolgáltató nekem?
Az Airbnb lehet az első gondolatod amikor rövid távú kiadásban gondolkodsz, ám nem ez az egyetlen lehetőség. Válaszd azt, amelyik a legjobb opció lehet számodra, függően a szükségleteidtől!

Szólj hozzá

ingatlan