2022. jan 15.

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? III. rész

írta: Raymond Józsa
Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? III. rész

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? III. rész

"A piac sosem téved, az ember viszont gyakran." - Jesse Lauriston Livermore

Most térjünk rá az egyik legkényesebb témára, az ingatlan árának meghatározására!

Még mielőtt belemennénk, lenne egy-két javaslatom:

Az ár meghatározásnál egy dologra mindenképp felhívnám a figyelmedet: ha a lifttel túl magasra megyünk, és elszakad az acél, akkor az végzetes lesz, viszont, ha a talaj közelében maradunk, akkor bármi történik is, nem eshet nagy bajunk!

Először is vegyük figyelembe, hogy mennyi hitelt ad a bank! Képzeljük el, hogy egy ingatlan piaci értéke 40 millió Ft, de mi 50 millióért hirdetjük. Játsszunk el a gondolattal, hogy jön egy érdeklődő, aki valamilyen oknál fogva beleszeret az ingatlanba és nem érdekli, hogy túl van árazva, így is meg szeretné vásárolni. Hiába van 20% önereje, ha a bank 40 millióra fogja becsülni az ingatlant. Az érdeklődő bármennyire is szeretné, nem fogja tudni megvásárolni azt, ugyanis manapság a vásárlók 80%-a hitelre szorul!
A túlárazás tehát jó ötletnek tűnhet mindaddig, ameddig az ingatlan értéke csökkenni nem kezd a hosszú, piacon töltött idő miatt.
Egyetlen esetben érdemes túlárazni: ha a piacon nincs a tiédhez hasonló ingatlan! Ebben az esetben egyedi értékkel rendelkezik.

Ha több ajánlatot is kapsz, és úgy gondolod, hogy a legmagasabb árajánlat a legjobb, a feltételeket akkor is beszéljétek át, mert meglepetés érhet!
Például, ha az alacsonyabb ajánlat készpénzes, a magasabb pedig hiteles, de tegyük fel, hogy még el kell adnia a saját lakását is, akkor már számolni kell a pénz mellett a magasabb rizikófaktorral is, szóval mindig a megfelelő döntést kell meghozni!

Amennyiben nincs egyetlen ajánlat sem, át kell gondolni a stratégiát, az árat, illetve érdemes elgondolkodni a hirdetés szövegén, és azon is, hogy valóban a megfelelő helyeken hirdetünk-e.

Az árat többféleképpen ki tudjuk számolni:

  • 1. Összehasonlító piaci elemzéssel. Ilyenkor megnézzük a környéken lévő, hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat, és 5-nek az árából kiszámolunk egy átlagot.
  • 2. Hozam alapján ki tudjuk számolni a piaci értéket is. Itt a kiadás összegét beszorozzuk 11 hónappal, majd 20-szal -ugyanis 20 év alatt megtérül-, így megkapjuk az ingatlanunk árát.
  • 3. Az utolsó módszer a költség alapú ármeghatározás is, de ezt nem biztos, hogy mindenki szívesen megcsinálná, mert elég alacsony ár jönne ki.

Az én javaslatom a piaci összehasonlítás és a hozam átlagának alapul vétele!

Remélem, hogy tudtam segíteni! Sikeres eladást kívánok!

Szólj hozzá

ingatlan