2022. jan 18.

Hogyan csökkentheted a vagyonszerzési illeték mértékét?

írta: Raymond Józsa
Hogyan csökkentheted a vagyonszerzési illeték mértékét?

Hogyan csökkentheted a vagyonszerzési illeték mértékét?

Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz, tudnod kell, hogy az ingatlan árának kifizetésén túl más költségekkel is számolnod kell. Éppen ezért összegyűjtöttem pár tippet, amelyekkel csökkenteni tudod a kiadásaidat.

Ingatlan adó és illeték
Bionyos esetekben ingatlan adót és illetéket is kell fizetni. Azonban van lehetőség ennek csökkentésére, ehhez viszont fontos tudni a következőket:

Az eladott ingatlan után adót, a megvásárolt után pedig vagyonszerzési illetéket kell fizetni, melynek mértéke 4%! (Ez egy 20 milliós ingatlannál 800.000 Ft plusz kiadást jelent!)

Ennek csökkentésére a lehetőségek a következők:

1.) Illetékkedvezmény
Amennyiben a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül eladtál egy ingatlant, kérheted a cserét pótló illetékkedvezményt. Ez azonban csak akkor jár, ha bele van írva az adásvételi szerződésbe.
Ha eladunk és vásárolunk is, akkor csak az értékkülönbözet után kell adózni, és csak abban az esetben, ha a megvásárolt lakás drágább, mint, amit eladtunk. Ilyenkor a "nyereség" adja azt az összeget, amelynek 4%-át ki kell fizetni.

Ez a kedvezmény akkor is kérelmezhető, ha először vásárolunk, és csak utána adunk el. Ebben az esetben 1 év áll rendelkezésünkre, és ezt is előre kell jelezni!

2.) Résztulajdon vásárlása
Családon belül szintén kihasználható az imént említett illetékkedvezmény. Amennyiben ingatlant vásároltál, és van olyan családtagod, aki 3 éven belül eladott egy másikat, és nem vásárol helyette újat, valamint a te ingatlanod tulajdonjogának egy részét ő kapja, akkor arra a részre nem kell illetéket fizetni.

3.) Első lakásvásárlónak járó vagyonszerzési illetékkedvezmény
Ha a vevő még nem töltötte be 35. életévét, továbbá élete első ingatlanját vásárolta, melynek értéke 15 millió Ft alatt van, az illeték megfelezése kérvényezhető! Ebben az esetben annak mértéke 2%-ra csökken.

Amennyiben az ingatlan értéke meghaladja a fent említett 15 millió Ft-ot, úgy az illeték ezen csökkentése sajnos nem lehetséges, azonban 12 hónapos kamatmentes részletfizetés kérhető.

4.) Ingatlan és ingóságok külön megvásárlása
Amennyiben a kiválasztott ingatlant berendezéssel együtt vásárolod meg, úgy az adásvételit célszerű ingatlantra és ingóságokra bontani.
Ebben az esetben természetesen csökken az ingatlan értéke, és csak a csökkentett ár után kell illetéket fizetni.

5.) Ingatlan illeték mérséklésének kérelmezése
Amennyiben a vevő jövedelmi helyzete bizonyíthatóan indokolja, a NAV egyéni elbírálás alapján mérsékelheti a fizetendő vagyonszerzési illeték mértékét, illetve 12 (vagy több) havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.
Ebben az esetben azonban nagyon fontos, hogy teljes mértékben igazolható legyen az, hogy erre a kedvezményre jogosult vagy!

Ezek lennének a kiadások csökkentésének lehetőségei.

A következő esetekben azonban egyáltalán nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni:

  • A megvásárolt ingatlan olcsóbb, mint az eladott.
  • Az adásvétel házastársak, vagy egyenesági rokonok között történik.
  • Önkormányzati tulajdonban lévő lakás megvásárlásakor.
  • CSOK-kal vásárolt lakóingatlanok esetében.
  • Új építésű lakás vásárlása esetén, amelyet közvetlenül a beruházótól vásárolunk meg.
    Ebben az esetben csak 15 millió Ft-os vételárig jár az illetékmentesség, viszont 30 millió Ft-os vételárig is csak a 15 millió Ft feletti részre kell illetéket fizetni.
  • Építési telek vásárlása esetén, amennyiben arra 4 éven belül lakóingatlant építünk.

Az illetékmentességgel azonban nem árt vigyázni, ugyanis természetesen ennek is vannak hátulütői, amelyekkel fontos tisztában lenni!

Ajándékozás, vagy egyenesági öröklés esetében a felek sokszor nem állapítanak meg vagyonszerzési értéket.
Ezzel akkor van baj, ha bármilyen okból kifolyólag a következő 5 éven belül el kell adnunk az ingatlant.
Illyenkor ugyanis az eladási ár 25%-a számít nyereségnek és ez után kell befizetni az ingatlan adót!
Erre nagyon fontos már előre gondolni, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy hogyan alakul az élet!

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a cikket is, és, hogy tudtam segíteni a kiadásaid csökkentésében!

Szólj hozzá

ingatlan