2021. jún 30.

Hogyan alakíthatunk ki fitnesztermet otthonunkban?

írta: Raymond Józsa
Hogyan alakíthatunk ki fitnesztermet otthonunkban?

Hogyan alakíthatunk ki fitnesztermet otthonunkban?

Egy otthoni fitneszterem kialakítása könnyebb és megfizethetőbb, mint gondolnád. Olvasd el tippjeimet, és tudd meg, hogyan lehet bármelyik teret motiváló fitneszteremmé alakítani.

Találd meg otthoni fitnesztermed helyét
Akár Pilates edzésekre, akár súlyzós gyakorlatokra szeretnél összpontosítani, meg kell találnod a megfelelő helyet, amely elegendő teret biztosít a mozgáshoz. Erre tökéletesen alkalmas lehet egy pót hálószoba, vendégszoba, vagy akár a garázs is. Aerob edzéshez pedig nem is találhatnál tökéletesebb helyszínt a hátsó terasznál, vagy az udvarnál.

Állítsd be a szoba hangulatát
Ha egy eddig nem használt szobát, garázst, vagy erkélyt alakítasz át otthoni fitneszteremmé, akkor nyilvánvalóan olyan hangulatot szeretnél teremteni, amely motivál. Ezt elérheted a falak élénk, vagy nyugtató színekkel történő festésével. A gyerekek kedvenc rajzfilmfiguráinak matricái, továbbá motivációs, ugyanakkor humoros mondások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthoni fitnesztermed szórakoztatóvá és inspirálóvá váljon.

Berendezés
Nincs szükség rengeteg kellékre, gépre és felszerelésre ahhoz, hogy otthoni edzőtermed tökéletes hely legyen a testmozgáshoz. Gondolj arra, hogy mik a céljaid! Az erősítésre, vagy a kardióra (vagy a kettő kombinációjára) fogsz összpontosítani? Most gondolj a költségvetésre és a helyet adó terület nagyságára, és ezek alapján kezdd meg a berendezést!

Erősítés
Ha valami kisebbet és megfizethetőbbet szeretnél, akkor fektess be egy kettlebell-be, vagy egy pár állítható súlyzóba, amelyek az izmokat tonizálják anélkül, hogy a tárolási gondokat okoznának.
Amennyiben nem szeretnél külön súlyokra beruházni, nyugodtan használd az otthonodban megtalálható eszközöket, mint pl. ásványvizes flakonokat, vagy mosószeres kannákat!

Kardio edzés
Kevés jobb és hasznosabb eszköz létezik a kerékpárnál, ezért, amennyiben módód van rá, ez legyen az első, amit beszerzel! A másik nagyszerű, helytakarékos, és pénztárcabarát kellék nem más, mint az ugrókötél. Az ugróköteles edzés remek módja annak, hogy a pulzusod megemelkedjen, és nagyjából bárhol használhatod.
A következő kardio gép a futópad. Igaz, hogy ez kicsivel magasabb árkategóriába tartozik, viszont a futásnak számos jótékony hatása ismert, továbbá a kisebb, összecsukható modellek már viszonylag megfizethető áron elérhetőek.

Nyújtás
A nyújtás legalább olyan fontos része az edzésnek, mint maga a gyakorlatsor, ezért elengedhetetlen egy minőségi edzőszőnyeg beszerzése, melyet használhatsz Pilates-hez, valamint jógához is.

Fitnesztermi kiegészítők
Ha a gépek már megvannak, jöhetnek a kiegészítők, melyek használatával igazán egyedi, motiváló, és otthonos fitnesztermet alakíthatsz ki magadnak:

  • számítógép
    amennyiben nem saját magad állítod össze a gyakorlatokat, az interneten számtalan jobbál jobb edzős videót találsz
  • vezeték nélküli hangszórók
    a zene elengedhetetlen részét képzi az edzéseknek, hiszen fokozza a teljesítőképességet
  • tükrök
    ha lehetséges, szerezz be legalább egy teljes alakos tükröt, hogy lásd, hogyan végzed a gyakorlatokat
  • törülköző
Szólj hozzá

lakás