2021. jún 18.

Vevői szemlélet

írta: Raymond Józsa
Vevői szemlélet

Most a vevőknek szeretnék pár olyan tippet adni, melyek nagyon hasznosak lehetnek ingatlanvásárlás előtt, és alkalmazásukkal számos kellemetlenség elketülhető.

Azt tanácsolom, hogy mielőtt még elkezdenél keresgélni, írd össze a leendő otthonoddal kapcsolatos elvárásaidat és igényeidet, hiszen így ki tudod szűrni azokat az ingatlanokat, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek.
Ehhez a következő szempontokat ajánlom:

  • Mi az az 5 dolog, ami elengedhetetlen az új otthonodban?
  • Mi az az 5 dolog, ami nem elengedhetetlen, de szerencsés lenne az új otthonodban?
  • Mekkora ingatlant szeretnél vásárolni? Minimum hány m2 legyen?
  • Hány hálószobával és fürdőszobával rendelkezzen?

Ha ezekkel megvagy, akkor már el tudsz indulni egy vonalon, és a következő tippek segítségével jó eséllyel meg is találhatod álmaid otthonát.

  • Az ingatlan negatív tulajdonságainak felderítése: ha egy ingatlan felkeltette az érdeklődésedet, akkor fontos, hogy még a személyes megtekintés előtt kilderítsd a kritikus pontjait. Mindenre kérdezz rá telefonon, ami csak eszedbe jut, és a hirdetések szövegét is nagyon alaposan olvasd végig!
    Ezzel időt, és energiát spórolhatsz meg magadnak.
  • Beszélgetés a tulajdonossal: mindig nyomós oka van annak, ha megválunk otthonunktól, ezért amennyiben módod van rá, kérdezd meg a tulajdonostól, hogy az ő esetében mi ez az ok.
    Beszéld meg vele a részleteket is, az esetlges ki-és beköltözés idejét, illetve azt, hogy pontosan mit tartalmaz a vételi ár.
  • Közös képviselő, közös költség: amennyiben lakást szeretnénk vásárloni, úgy érdemes minél hamarabb megismerkedni a közös képviselővel, a közös költség összegét, illetve azt, hogy mit/miket tartalmaz pedig már a legelején tisztázzátok!
    Az első találkozás alkalmával érdeklődj a társasház állapotáról, az esetleges korszerűsítésekről, illetve a lakóközösségről is!
  • A környék felmérése: mindenképp nézz utána a közlekedési, bevásárlási, illetve szórakozási lehetőségeknek, továbbá járj utána annak is, hogy milyen közintézmények és egészségügyi intézmények találhatóak a közelben!
    Amennyiben gépjárművel rendelkezel, úgy a parkolás megoldása is fontos szerepet játszhat a döntésedben.
  • Tulajdoni lap megvizsgálása: a tulajdoni lap ellenőrzése elengedhetetlen ingatlanvásárlás esetén. Győződj meg arról, hogy nincs teher az ingatlanon, hogy a benne leírt méretek megegyeznek a megadottakkal, illetve azonosítsd be a helyrajzi számot is!
  • Szomszédok: az ember életét bizony meg tudják keseríteni a szomszédai, ezért szintén nagyon fontos, hogy még időben kiderítsd, hogy kik közvetlen közelében tervezel élni. A legjobb, ha személyesen felkeresed mindegyik leendő szomszédjelöltedet. Ha erre valamiért nincs lehetőséged, akkor legalább egyikükhöz csengess be, és tőle kérdezz a többi lakóról is!
  • Nyílászárók: nézd meg, hogy megtörtént-e a nyílászárók cseréje, és amennyiben igen, úgy milyen minőségben. Ellenőrizd azt is, hogy az ajtó, és az ablakok is megfelelően záródnak-e!
  • Elektronika: nagyon fontos tisztában lenni az ingatlan elektromos rendszerével, annak teljesítményével, a vezetékek állapotával és cseréjük idejével. Ezekre pontosan kérdezz rá minden esetben!
  • Hűtés-fűtés: az elektromos rendszer mellett a másik lényeges pont a hűtő-fűtő rendszer. Mérd fel a típusát, teljesítményét, állapotát, valamint azt is, hogy maximálisan biztonságos-e. Amennyiben nincs klíma beszerelve az ingatlanba, kérdezd meg, hogy megoldható-e a beszerelése!
  • Beázások, penész: az ingatlanról feltöltött képek olykor nem tükrözik a valóságot, ezért a személyes megtekintés alkalmával alaposan járd körbe a helységeket, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e beázás, vagy penész nyomai a falakon, vagy a mennyezeten!

Amennyiben ezekkel megvagy, és minden kérdésedre kaptál választ, úgy elkezdhetsz mérlegelni, és a kapott információk segítségével meg tudod hozni a döntést a legfontosabb kérdésre: VALÓBAN MEG SZERETNÉM VÁSÁROLNI AZ INATLANT?

A döntés végleges meghozatalához azt tanácsolom, hogy miután hazaértél, fogj egy papírt és egy tollat, majd kezdd el felsorolni a pozitív, és a negatív élményeket az ingatlannal kapcsolatban.
Miután felsorakoztattad a vásárlás mellett, illetve ellen szóló érveket, garantáltan könnyebben fogsz dönteni!

 

Szólj hozzá

vásárlás