2022. jan 13.

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? I. rész

írta: Raymond Józsa
Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? I. rész

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? I. rész

Ebben a bejegyzésben az eladás felkészüléséről fogok írni.

Az első, és legfontosabb, hogy eldöntsd, hogyan fogsz viselkedni: oroszlán leszel, vagy bárány?

Egy pillanatra gondolj az oroszlánokra! Mit csinálnak, ha történik valami? Gyorsan elszaladnak? Nem! Nyugodtak maradnak, és több szempontból is felmérik a helyzetet. Megvédik, ami az övék, körülnéznek, majd nyugodtan döntenek.
A saját meglátásom és tanácsom az, hogy csak az árulja az ingatlanát, aki valóban el szeretné adni! Aki csak teszteli a piacot, az inkább törölje le a hirdetést!

Most gondoljunk egy pillanatra a bárányokra! Ők az oroszlánokkal pont ellentétesen viselkednek. Már egy hirtelen hangtól, mozdulattól is megijednek, elmenekülnek. Nem gondolkodnak. Ezért, hogy elkerüljük az ár alatti értékesítést, vagy azt, hogy túlárazva hirdessünk, nem szabad úgy viselkednünk, mint a bárányoknak!

Te oroszlán, vagy bárány leszel? Döntened kell!
A döntés folyamán figyelj arra, hogy a félelem szorongáshoz vezet, a szorongás pedig mindennek a gyilkosa!
Légy erős, és nyugodt! Gondold át objektíven a helyzetet, és csak utána döntsd el, mit szeretnél: eladni, vagy csak árulni?

1. Alkalmazkodóképesség

Ahogy a közmondás tartja: "Rossz időjárás nem létezik, csak rossz ruházat." Úgyhogy alkalmazkodnunk kell a piachoz!

Véleményem szerint az igazán kritikus pont az alkalmazkodóképesség. A jelenlegi helyzetben ez nemcsak az ingatlanpiacra igaz, hanem minden élethelyzetre. A merevség, és a vonakodás nem a legjobb hozzáállás. Gyorsan, és tűpontosan kell alkalmazkodni a piachoz!
Ilyen lehet például, ha készítesz egy videót az ingatlanról, amit elküldesz az ügyfélnek.
A FaceTime is jó megoldás lehet, mert így virtuálisan körbevezetheted a lakásban, ezzel növelve az esélyét annak, hogy ajánlatot tesz.

A gazdaság percről percre változik, és sajnos nem a legjobb irányba. Aki ezzel egy időben tud változni, az lesz a nyertes!

"Aki nem tervez, az a bukást tervezi meg." - Winston Churchill

Általában az emberek elgondolása, mielőtt még nem történt meg a baj: "Velem ilyen nem fordulhat elő, csak mással."
Miután megtörtént: "Ha tudtam volna előre, akkor….."
Erre a két dologra kérlek, figyelj oda, mert akár több milliós kártól is meg tudod óvni magad!

A jogi dolgok

Kérj le egy friss tulajdoni lapot és ellenőrizd, hogy tiszta-e! Például, ha osztatlan közös tulajdonról van szó, akkor szükséges az ügyvédi megosztás is, különben csak készpénzes vevő vásárolhatja meg. Azonban, ha van ügyvédi megosztás, hitelesek is meg tudják venni.

Gondold végig a következő dolgokat:

  • 1. Biztosan el akarod adni az ingatlant? Mi történik, ha nem kapsz ajánlatot? Ha többen vagytok tulajdonosok, mindenki egyértelműen el szeretné adni?
  • 2. Hova költözöl?
    Itt álljunk meg egy picit! Megosztok veled egy olyan dolgot, amiről talán még nem hallottál, és, amire eddig nem is gondoltál. Ha a saját ingatlanotok eladása közben találtok újat, akkor nyugodtan kezdjetek el tárgyalni, de a vételi ajánlatba írjátok bele, hogy csak azzal a feltétellel tartjátok az ajánlatot, hogy a saját otthonotokat addig sikeresen el tudjátok adni!
    Az is lehet, hogy olyan jó áron találsz ingatlant, hogy nem is gondoltad volna. Ilyenkor azt javaslom, hogy csökkentsd a sajátod árát is, így még inkább biztosra veheted, hogy az is el fog kelni időben.
  • 3. Mennyi időn belül szeretnél eladni?
    Itt érdemes egy reális időpontot meghatározni, akár sürgős, akár nem. Minél több időt tölt a lakásod a piacon, annál értéktelenebbé válik.
  • 4. Gondold át a költözést is! Mi történik, ha egy olyan ajánlatot kapsz, ami árban megfelelő, viszont hamarabb el kell költöznöd? Egy átmeneti lakás megoldott, vagy 1-2 hónapra ki kell bérelned egy ingatlant?
  • 5. Ha már ezeken túl vagy, akkor kérj ki egy friss tulajdoni lapot! Legyél tisztában azzal, hogy mit tartalmaz!
  • 6. Amennyiben 5 éven belül vásároltad az ingatlant, akkor számold ki, hogy mennyi adót kell fizetned rá! Továbbá számolj az illetékkel is, amit csak akkor kell megfizetned, ha magasabb áron vásárolsz ingatlant. (Ilyenkor a különbözet 4%-át kell kifizetned, viszont erre részletet is tudsz igényelni.)
  • 7. Beszélj a közös képviselővel! Tudj meg mindent az ingatlanról, amit csak lehet!

Remélem, hogy hasznosnak találtad az első részt, és várlak a folytatásban is!

Szólj hozzá

ingatlan