2022. jan 14.

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? II. rész

írta: Raymond Józsa
Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? II. rész

Hogyan készüljünk fel az ingatlan eladására? II. rész

Ebben a fejezetben térjünk rá a másik fontos dologra, az ingatlanod felkészítésére!

1. A kevesebb határozottan több!
Tisztítsd meg a pultokat, ablakpárkányokat, asztalokat, és minden más látható felületet, majd a szekrényeket, fiókokat is! Ha a ház zsúfolásig van személyes tárgyaiddal, a vásárlók arra következtethetnek, hogy nincs elég hely az ingatlanban, ahová pakolhatnál. Csomagold el személyes, és felesleges dolgaidat! A költözés is könnyebb lesz, ha néhány holmid már előre be van dobozolva.

2. Üres vászon
Távolítsd el a zavaró tényezőket, hogy a vevők láthassák magukat, és családjukat az ingatlanban! Rejtsd el a családi fényképeket, a merész grafikákat és bútorokat, melyek miatt az otthon kevésbé lehet vonzó a nagyközönség számára. A cél egy üres vászon létrehozása, amelyen a vásárlók megtervezhetik saját elképzeléseiket.

3. Semleges színek
Lehet, hogy szereted a harsány narancssárgára festett falakat, de ha ez véletlenül a potenciális vásárló legkevésbé kedvelt színe, akkor az fordulópontot jelenthet!
Aligha nyúlhatsz mellé a semleges színekkel, mert ritka, hogy valaki ne szeresse őket. A másik előnye az, hogy egy világos szín lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy elképzeljék, milyenek lennének a falak az általuk megálmodott színekkel. Az eladó feladata, hogy segítse a vásárlókat egy új képet alkotni a házról. Ha nem érzik magukat otthon, akkor valószínűleg további vételi lehetőségek után fognak nézni.

4. Tiszta, és gondozott
Fordíts különös figyelmet a padlólapok, a falak és az ajtók megtisztítására! Rögzítsd a laza fogantyúkat!
Szinte bármelyik ház eladása bonyolult, a sok apró problémával, és javítási igényekkel rendelkezők értékesítése viszont egyenesen nehéz. Amikor egy érdeklődő belép az ingatlanba, szeretne beleszeretni,nem pedig egy csomó apró javítást a teendők listájához írni. A ruháknak és gyerekjátékoknak a szekrényben a helye, továbbá az elolvasásra váró levelek sem tartoznak rá! Igyekezz minél átláthatóbb képet kialakítani, hogy tiéd legyen az "első látásra beleszerettem" ingatlan!

5. Növények
A növények világos, és barátságos környezetet teremtenek. Érdemes fontolóra venni egy csokor virág beszerzését, vagy egy friss gyümölcstál kihelyezését a konyhapultra, étkezőasztalra. Néhány növény, és természetes elem lenyűgözi az érdeklődőket. Fűszernövényeid igényesen elhelyezve akár dekorációként is szolgálhatnak.

6. Végezz “illat” tesztet
A kellemetlen szagok -még az enyhe is- az üzlet meghiúsítója lehet, pláne, ha nem is veszed észre őket. Hívj fel egy elfogulatlan harmadik felet a konyhából, vagy háziállatoktól származó szagok felkutatására!
Végezz alapos tisztítást, mert sok vevő ismeri az eladók „maszkoló technikáit” (például gyertyák, vagy illatosító készülékek elhelyezése…). Ráadásul, ha a szagokat erősebb illattal próbáljuk elfedni, nagy eséllyel a vevő visszafordul, ha éppen nem szereti a levendula vagy a mesterséges citrus illatát.

7. Takarítás, takarítás, takarítás!
Még, ha nem is aggódsz amiatt, hogy a vevők mit gondolnak otthonod illatáról, azt mégsem akarhatod, hogy emiatt legyen kevésbé vonzó számukra! Természetesen mindenki azt szeretné, hogy lakása mindig úgy nézzen ki, mint a profi fotókon. Ha eladásra kínálod otthonod, fontos, hogy minden rendezett legyen, hiszen soha nem lehet tudni, hogy a potenciális vevő mikorra szeretne beütemezni egy "last-minute turnét". Ne felejts el külön figyelmet fordítani a fürdőszobára, ügyelve arra, hogy a csempe, a zuhany és a padló ragyogjon!

8. Értéktárgyak elrejtése
A műtárgyaktól kezdve az ékszerekig, értékeidet tartsd távol a látogatóktól! Nem bízhatsz meg mindenkiben, aki csak belép az otthonodba! Időnként sajnos a dolgok "eltűnnek", ezért nagyon fontos, hogy ügyelj az értéktárgyak elrejtésére, vagy biztonságba helyezésére!

9. A fürdőszoba az fürdőszoba!
Rejtsd el a WC kefét, egyéb eszközöket, kozmetikumokat, vaamint a felhalmozódott olvasmányokat!

10. Húzd fel a redőnyöket!
Engedj be annyi természetes fényt, amennyit csak lehetséges – hacsak nincs látványosan rossz kilátás, ebben az esetben tartsd leengedve a redőnyöket!

11. Állítsd be a hőmérsékletet!
Ugye, Te sem szeretnéd, hogy egy érdeklődő a túl meleg, vagy éppen a túl hideg hőmérséklet miatt mondjon nemet?! Mutasd meg, hogy a hűtés és a fűtés is megfelelően működik. Az ideális hőmérséklet az otthontól és az évszaktól függ, de 20 fok körül mindenki számára kellemes.

Remélem, hogy ebben a részben is tudtam segíteni! A következő fejezetben az egyik legkényesebb témára, az ár meghatározására fogok rátérni. Tarts velem akkor is!

Szólj hozzá

ingatlan