2022. jan 12.

Tévhitek végrehajtás alatt álló ingatlan vásárlásáról

írta: Raymond Józsa
Tévhitek végrehajtás alatt álló ingatlan vásárlásáról

Tévhitek végrehajtás alatt álló ingatlan vásárlásáról

Ha valaha vásároltál már ingatlant, valószínűleg te is találkoztál a végrehajtás alatt állók csoportjával, amelyeknek ára bőven a piaci ár alatt van, olykor akár 60-70%-kal is.
Ez mindenki számára tökéletes lehetőségnek tűnhet, azonban természetesen ezek megvásárlása nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják.

  • A legtöbben azt hihetik, hogy az összes végrehajtás alatt álló ingatlan közül válogathatnak, de ez közel sem így van. Ennek is megvan a menete.

    Először is regisztrálni kell az adatbázisba való betekintéshez, melynek díja több tízezer forint is lehet. Innentől kezdve láthatjuk csak, hogy éppen mely ingatlanok állnak rendelkezésünkre.
    (Ez alól kivételt képeznek a NAV, valamint az MBVK által árverésre bocsátott ingatlanok.)

  • Sokan úgy hiszik, hogy a kinézett ingatlan árverezésén csak meg kell jelenni, és onnantól kezdve kezdődhet is az "alkudozás". Nos, ez sem ilyen egyszerű!

    Először is kapcsolatba kell lépni a végrehajtóval, és nála kell érdeklődni az ingatlanról, valamint az árverezés pontos időpontjáról. Ha ezzel megvagyunk, utána jön csak az árverés.
    Bár a részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, a kikiáltási ár 10%-át azonban előre ki kell fizetni!
    (Amennyiben végül nem te vásárolod meg az ingatlant, ez az összeg természetesen visszajár.)

  • A vételár kifizetése után hosszú-hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet, mire birtokba veheted az ingatlant. Nagyon gyakori eset, hogy az előző tulaj a végrehajtás ellenére sem hajlandó kiköltözni otthonából. Ilyenkor az egyetlen megoldás a polgári peres eljárás, melynek lefutása több év is lehet.

    Ez azonban elkerülhető abban az esetben, ha az árverezett lakás már üres. Ezt mindig előre fel kell tüntetni az adott ingatlannal kapcsolatban!

Ezeknek a kellemetlenségeknek az elkerülése érdekében végrehajtás alatt álló ingatlant kizárólag körültekintően, segítséggel vásárolj!

Szólj hozzá

ingatlan