2021. júl 29.

Egyszerű tippek, amelyekkel a legnagyobb kánikulában is hűvösen tarthatod otthonodat!

írta: Raymond Józsa
Egyszerű tippek, amelyekkel a legnagyobb kánikulában is hűvösen tarthatod otthonodat!

Egyszerű tippek, amelyekkel a legnagyobb kánikulában is hűvösen tarthatod otthonodat!

Amikor a hőmérséklet és a páratartalom emelkedni kezd, lehetetlennek tűnik otthonunkat hűvösen tartani. Ha nincs megfelelően felszerelve és karbantartva, sok otthon nem tud megbírkózni a nyári Nap intenzitásával és a páratartalommal. Most ennek a problémának megoldására gyűjtöttem össze pár hasznos ötletet!

1) Használj párátlanítót!
Igaz, ezek a készülékek közvetlenül nem csökkentik a hőmérsékletet, azonban kiszűrik a vizet a levegőből, így hűvösebb és szárazabb hely érzetét keltik.

2) Cseréld ki az izzókat!
Azzal, hogy a szokásos izzókat energiatakarékosakra cseréled, nemcsak csökkented a költségeket, hanem hűvösebbé is teszed otthonodat. Ennek oka, hogy az ilyen típusú izzók sokkal kevesebb hőt termelnek, mint a szokásos fajták, mégis ugyanannyi fényt biztosítanak.

3) Húzd ki a készülékeket a konnektorból!
Ha minden aljzatba csatlakoztatva van egy készülék, az is kibocsát egy kis mennyiségű hőt. Ez a tipp triviálisnak tűnhet, de, amikor a legnagyobb kánikulában a lakás hűvösségéért küzdünk, minden fok számít!

4) Csökkentsd a beltéri főzések számát!
A főzés során keletkező hő növeli az ingatlan hőmérsékletét is. Amennyiben adott rá a lehetőség, extrém melegben érdemes megfontolni a szabadtéri főzést!

5) Zárd ki a Napot!
A ház lehűléséhez tartsd lehúzva a redőnyöket késő reggeltől kora estig! A sötétítő ablakfólia szintén remek megoldás lehet arra, hogy otthonod ne forrósodjon át.

6) Állítsd a mennyezeti ventilátort úgy, hogy az óramutató járásával ellentétes irányba forogjon!
Ez az eszköz szintén segíthet a ház hűvösségének megtartásában a nyár folyamán. A legtöbb fajtája már rendelkezik irányváltóval, úgyhogy győződj meg arról, hogy a nyári hónapokban az óramutató járásával ellentétes irányba forog!

7) Telepíts klímaberendezést programozható termosztáttal!
A klímaberendezés programozható termosztáttal történő felszerelése elősegíti a meleg helyiségek gyors lehűtését. Pénzt takaríthatsz meg, ha egy kicsit visszaveszed a hűtés intenzitását, amikor éppen nem vagy otthon, és csak közvetlenül azelőtt állítod vissza, mielőtt hazaérsz a munkából.

Ha időt szánsz ezeknek az egyszerű tippeknek a betartására, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy otthonod hűvös maradjon még a legnagyobb forróságban is!

Szólj hozzá

lakás