2021. júl 17.

Hogyan alakítsd ki álmaid kerti konyháját?

írta: Raymond Józsa
Hogyan alakítsd ki álmaid kerti konyháját?

Hogyan alakítsd ki álmaid kerti konyháját?

A szabadtéri konyha minden otthon számára jelentős előny lehet, lehetővé téve a grillezéseket, a medencés partikat és piknikeket anélkül, hogy gyönyörű időben bent kelljen főzni, továbbá növelheti az ingatlan értékét is. Most összegyűjtöttem pár tippet, amelyeket alkalmazva te is létrehozhatod álmaid konyháját!

Válaszd ki a helyét!
A nagy udvarral rendelkező ingatlanok rengeteg területet kínálnak a szabadtéri konyha építéséhez. Azonban a megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú, ezért előtte mindenképp kérd ki egy szakember véleményét, és csak utána jelöld ki a pontos területet!

Ehhez vedd figyelembe az alábbi tényezőket is:
-medence, terasz, vagy egyéb kedvenc terület közelsége
-megközelíthetőség a külső ajtóktól
-megközelíthetőség a belső ajtóktól
-könnyű telepítés

kezdokep.jpgAlkalmazd a legmegfelelőbb vállalkozót!
A megfelelő szakember kiválasztása döntő lehet a végeredményt tekintve. A vállalkozók ellenőrzése során fontos, hogy túllépj az alapokon, például az áron!

Ehelyett mindenképp vedd figyelembe a következőket is:
-tapasztalat hasonló projektekben
-befejezés ütemezése
-vevői elégedettség
-kreativitás és rugalmasság

Padlóburkolat kiválasztása
A padlóburkolatot gyakran nem veszik figyelembe a külső projekteknél, azonban nagy szerepet játszik a kültéri konyha kialakításában. A padlónak főzés közben is biztonságosnak, könnyen tisztíthatónak és időjárásállónak kell lennie, nem beszélve arról, hogy összhangban kell állnia a többi berendezéssel!

2_21.jpgMunkalapok kiválasztása
A padlóburkolat kiválasztásához hasonlóan a munkalapok megvásárlása is kulcsfontosságú! A pultnak a főzéssel kapcsolatos elvárásoknak megfelelő méretűnek és formájúnak kell lennie, ugyanakkor összhangban kell állnia a konyha többi részével, továbbá a padlóhoz hasonlóan a külső körülményekhez is igazodnia kell! Hacsak nem fedett konyhában gondolkodsz, a munkalapoknak képesnek kell lenniük az eső, a szél, a jégeső, a nagy meleg és az alacsony hőmérséklet elviselésére is. Az a pult, amely nem tud eleget tenni a főzési igényeknek, vagy a helyi éghajlatnak, nem lesz hatékony!

vilagitas.jpegKészülékek kiválasztása
A szabadtéri konyhába választott készülékek meghatározzák a sütési-főzési lehetőségeket. A helytelen készülékek- például a beltéri konyhába szánt darabok- korlátozhatják a hatékonyságot, és minimalizálhatják a viszonteladási értéket.

keszulekek.jpgMegfelelő világítás kiválasztása
A világítás utólagosnak tűnhet egy olyan konyhában, amelyet nagy részben megvilágít a Nap, ám az általad választott mesterséges fény is legalább akkora jelentőséggel bír!
A függőlámpák, reflektorok és kültéri lámpák mind hatékonyak lehetnek, de mindig győződj meg arról, hogy megfelelőek kültéri használatra!

vilagitas.jpegDíszítés
Miután elkészültek az alapok, a dekoráció kiválasztása az utolsó lépés a konyha kialakításában. Ez magába foglalhatja a cserepes növényeket, egy kandallót, egy kényelmes kanapét, vagy egy asztalt pár székkel. A díszítés módja és stílusa csak rajtad múlik, de az árnyékolást is vedd figyelembe! Bizonyos készülékeket- például a hűtőszekrényt- a legjobb napsugárzástól óvni, ezért egyes burkolatok előnyösebbek lehetnek.

diszites.jpgÉlvezd!
A szabadtéri konyha tökéletes módja lehet annak, hogy mini oázist adjon kertedhez. Ideális kiegészítője lehet egy tágas terasznak, továbbá megkönnyíti a partik megszervezését is.

Amennyiben te is éppen ennek kialakításán gondolkodsz, bátran vágj bele, mert garantáltan nem fogod megbánni, azonban légy óvatos és körültekintő, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!

Szólj hozzá

lakás