2021. jún 22.

6 dolog, amit soha ne mondj, amikor árulod az ingatlanodat!

írta: Raymond Józsa
6 dolog, amit soha ne mondj, amikor árulod az ingatlanodat!

kep_2.jpg

6 dolog, amit soha ne mondj, amikor árulod az ingatlanodat!


1. „Az ingatlan tökéletes állapotban van”
Az otthonod számodra tökéletesnek tűnhet, ám tökéletes állapot egyszerűen nem létezik! Minden házban- legyen az új, vagy régi-, van valami, amit javítani, állítani, vagy cserélni kell. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mit közölj az ingatlan állapotáról, beszélj az ingatlanközvetítővel!


2. „Az ingatlan X ideje van a piacon”
Soha, de soha ne mondd el az érdeklődőknek, hogy mennyi ideje van az ingatlan a piacon! Ezeket az információkat gyakran felhasználhatják, és ellened fordíthatják.


3. „Soha nem volt problémánk semmivel"
A mihamarabbi eladás reményében hajlamosak vagyunk túl jó színben feltüntetni otthonunkat, viszont ez könnyen a visszájára tud elsülni. Soha nem volt problémád a szomszédokkal? Soha nem öntötte el a pincét a víz? Minden tökéletes? Akkor joggal merülhet fel az érdeklődőkben a kérdés, hogy miért szeretnél elköltözni. Továbbá gondolhatják azt is, hogy a néha zajos szomszédoknál valami sokkal nagyobb problémát próbálsz meg eltitkolni, ezért fontos, hogy 1-2 apróbb negatívumot is megemlíts nekik.


4. „Mindig szerettük volna ezt/azt kijavíttatni, de…”
Amikor az eladók rámutatnak olyan dolgokra, amelyeken változtatnának, akkor az csak felhívja a vevő figyelmét a várható újabb költségekre. Ki tudja? Lehet, hogy a vásárló nem szeretné ledönteni azt a falat, amit te igen, vagy átalakítani a fürdőszobát, ezért felesleges ilyesfajta tippeket adni neki.


5. „Rengeteg pénzt költöttünk X-re, Y-ra és Z-re"
Csak azért, mert te szereted az első emeleten beépített brazil fa padlót, még nem jelenti azt, hogy a potenciális vevő is oda lesz érte. Továbbá az sem fogja érdekelni, hogy 100.000, vagy 500.000Ft-ot költöttél-e a konyhabútorra, tehát ne tegyél említést az árakról, mert kétségbeesettnek fog tűnni, ha túl keményen próbálod igazolni az ingatlan árát.


6. „X összegnél kevesebbért semmiképp sem adom el!"
Amikor eljön az értékesítés ideje, rendben van, ha megszabsz egy határt, ami alatt nem szeretnéd eladni az ingatlant, ugyanakkor fontos, hogy reális és nyitott legyél az ésszerű tartományon belüli ajánlatokra. Ha azt üzened, hogy hajthatatlan vagy, akkor az érdeklődők sem fognak elfogadhatóbb árral előrukkolni.

Szólj hozzá

ingatlan