2022. jan 20.

A lakáseladás rejtett költségei

írta: Raymond Józsa
A lakáseladás rejtett költségei

A lakáseladás rejtett költségei

Ingatlaneladáskor téves azt gondolni, hogy az eladót nem terheli semmilyen kiadás, ezért most összeszedtem, hogy mik azok a költségek, amelyeket az eladónak figyelembe kell vennie.

Adó
Az ingatlanért kapott összeget adó terheli, melynek személyi jövedelemadó a neve, és akkor kell fizetni, ha az eladás nyereséges volt. Ebben az esetben a különbözet 15%-át kell kifizetni!
Amennyiben viszont az eladási ár alacsonyabb, mint a vételár, vagy 5 évnél később adod el az ingatlant, úgy ezt az adót nem kell kifizetni!

Energetikai tanúsítvány
Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energetikai állapotát dokumentáló irat. Ennek elkészíttetése az eladó feladata, és ára 15-30.000 Ft között mozog.
Ez szintén az a plusz kiadás, amivel sokan elfelejtenek kalkulálni, viszont minden esetben az eladót terheli!

Haszonélvezeti jogból való kivásárlás
Számtlanszor előfordul, hogy egy ingatlan tulajdonosa és haszonélvezője két különböző személy. Ebben az esetben a haszonélvezőnek haszonélvezeti joga van, amelynek megszűnéséhez az ő aláírása szükséges.
Ez azonban nem mindig ingyenes, olykor a haszonélvező csak pénzért mond le a jogáról, ezért érdemes ezzel a kiadással is kalkulálni!

Ingatlanközvetítői díj
Amennyiben az eladó ingatlanközvetítő segítségét kéri, úgy a sikeres eladás után jutalékot köteles fizetni. Ez az összeg legtöbbször szerződésben van rögzítve, és általában az eladási ár 2-5%-a között mozog.

Költöztetés díja
Ezzel a költséggel természetesen csak akkor kell számolni, ha a vevő az ingatlant üres állapotában szeretné megvásárolni, és családon belül nem tudjuk megoldani a berendezés elszállítását.
Amennyiben viszont így van, úgy mindenképp érdemes ezt a kiadást is szem előtt tartani, mert egy fuvarozócég igénybevétele bizony nem kevés pénzt vesz ki a zsebünkből!

Ezek tehát azok a rejtett költségek, amelyek a lakáseladás után az eladót terhelik, és, amelyekkel minden esetben számolni kell!

Szólj hozzá

ingatlan