2022. jan 12.

Taktikai ártárgyalás

írta: Raymond Józsa
Taktikai ártárgyalás

Taktikai ártárgyalás

A tárgyalás mindenhol jelen van az életünkben: a családban, a munkahelyünkön, minden erről szól!

Az ingatlan ártárgyalásánál olyan higgadtnak kell lennünk, mint egy túsztárgyalónak, és úgy kell tekintenünk rá, mintha az életünk múlna rajta, ezért én mindenképp azt javaslom, hogy az első ajánlatot nagyon alaposan gondold át!

Ha olyan ajánlatot kapunk, ami számunkra nem megfelelő, akkor se reagáljunk rá automatikusan és elhamarkodottan, helyette alkalmazzuk az "elegáns nem" használatát:
"Igazán nagylelkű az ajánlata, és nagyon szimpatikus is, de bármennyire is szeretném Önnek eladni az ingatlant az ajánlott áron, nekem szükségem van egy adott összegre."
Itt a legfontosabb szó a "nagylelkű". Ezzel a másik személyt felemelted, és jól érzi magát annak ellenére is, hogy nem fogadod el az ajánlatát.
Továbbá az, hogy szimpatikusnak találod. Ezzel erősebben hatsz az egójára, így elég nagy a valószínűsége, hogy elő fog rukkolni egy jobb ajánlattal is.

A másik eset, amit elég sok értékesítőnek tanítanak, viszont csak kevesen tudják, hogy miért működik a dolog, az az, ha az ajánlatra a következőt mondjuk:
"Ettől jobbat vártunk.", majd csendben maradunk.
Itt a lényeges dolog, hogy az amygdala agy elkezd a legrosszabbra gondolni. Ha csendben tudunk maradni, akkor a másik fél sokkal jobb ajánlatot fog mondani, mint, amit mi szerettünk volna.

Fontos, hogy tárgyaláskor minden apró részletet beszéljetek meg! Határidők, időpontok, mi marad az ingatlanban, fizetés ütemezés, stb...

Ha az adásvételi nem a rákövetkező napon fog megtörténni, akkor én mindenképp azt javasolnám, hogy kérj tőle biztosítékot! Akár ügyvédi letétbe is kerülhet egy összeg, mert így mindkét fél be van biztosítva.

Hidd el, ha ezeket az egyszerű, titkos dolgokat használod, sokkal jobb pozícióba fogsz kerülni az élet minden területén!

Szólj hozzá

ingatlan